Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Badatel Osvald Hons postavil novou knihou důstojný pomník zaniklým obcím v okolí Ralska a jejich obyvatelům

03. 10. 2014

Slavnostní křesu knihy „Zaniklé obce kolem Ralska“, kterou napsal Osvald Hons, mimo jiné čestný předseda Spolku Mimoňska, se uskutečnila 1. října v Místním centru v Ralsku-Kuřívodech.

Pogratulovat autorovi a pokřtít záslužnou knihu, která mapuje zánik více než 20 vesnic a osad, přišli náměstek hejtmana LK pro životní prostředí Josef Jadrný, krajské radní Ivana Hujerová a Alena Losová, starosta města Miroslav Králík předseda Mikroregionu Podralsko a starosta Osečné Jiří Hauser, senioři z Domova důchodců ze Sloupu v Čechách, starostové okolních (nezaniklých) obcí a další vzácní hosté.

„Autor knihy pan Osvald Hons po léta shromažďoval materiál, který dával do ruky svému okolí postupně jako přílohu občasníku vydávaného Společenstvím pro historii Mimoňska a Ralska. Díky němu máme možnost pochopit mimořádnost těchto míst. Jsem rád, že se podařilo vydat tuto knihu a dát tomuto dílu důstojnou podobu,“ řekl Miroslav Králík.

„Je to velké dílo, které vzdává hold památce všech, kteří museli v různých dobách většinou nedobrovolně opustit své domovy. Věřím, že nové Ralsko má před sebou obrovské možnosti poté, kdy toto území opustila armáda. Kraj má v plánu například revitalizaci a probuzení unikátní soustavy Hradčanských rybníků. V regionu vznikne Geopark Ralsko, který se stane, jak jsem přesvědčen, turistickou atrakcí. Vznikne síť cyklotras a turistických stezek, které provedou návštěvníky i po zaniklých obcích,“ Věřím, že bývalý vojenský újezd se stane turisticky zajímavým lákadlem,“ prozradil mimo jiné Josef Jadrný.

Tož s Osvaldem Honsem zavzpomínejme na Strážov, Vranov a Srní Potok, Okna, Olšinu, Židlov, Kostřice, Černou a Českou Novinu, Holičky a další osady a lidi, kteří zde žili.

Publikaci vydalo v nákladu 1500 výtisků Město Ralsko, kniha má 512 stran a velké množství zejména historických fotografií. Cena činí 349 Kč a je k mání v Místním centru v Kuřivodech.

 

Současné Ralsko

Hlavním sídlem novodobého sídla je bývalé město Kuřívody, po němž zdědilo Ralsko městský status. Název Ralsko není názvem žádné sídelní části dnešního města, ale dominantního kopce a hradu, nacházejících se na hranici jednoho ze severních výběžků území města, a bývalého vojenského výcvikového prostoru.

Město Ralsko leží na jihovýchodě okresu Česká Lípa, v průměrné nadmořské výšce 331 metrů. Ralsko patří rozlohou 171 km² k obcím s největší rozlohou v Česku (po Praze, Brně a Ostravě 4. největší obec i město). Žije zde v současné době necelých 1800 obyvatel v celkem 9 místních částech: Boreček, Horní Krupá, Hradčany, Hvězdov, Jabloneček, Kuřívody, Náhlov, Ploužnice, Svébořice. 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588